Hautajaiset

Kun läheinen on kuollut, pyydetään ottamaan yhteyttä kirkkoherranvirastoon siunausajan ja papin varaamista varten. Virastossa selvitetään myös hautapaikka ja sovitaan sanomakellojen soitosta sekä kirkossa ilmoittamisesta.

Siunaava pappi on käytettävissä keskusteluihin jo ennen hautajaisvalmisteluja. Surussa ovat tarvittaessa tukena myös muut seurakunnan työntekijät. Papin kanssa neuvotellaan hautajaisiin liittyvistä kysymyksistä siunaustoimituksesta ja muistotilaisuudesta. Musiikista sovitaan kanttorin kanssa.

Hautaan siunaamisessa noudatetaan paikkakunnalla yleensä tapaa, jossa kukkalaitteet lasketaan siunaustoimituksen jälkeen. Haluttaessa järjestyksen voi kuitenkin muuttaa.

Muistotilaisuutta varten on käytettävissä seurakuntatalo; varaamisesta, vuokrista, tarjoilun järjestämisestä ym. voi tiedustella kirkkoherranvirastosta, puh. 020 1556160. Paikkakunnalta löytyy myös muita sopivia tiloja mm. pitopalveluilta.

Hauta peitetään aina hautauspäivän iltaan mennessä; peittämisen suorittaa yleensä haudankaivaja, mutta niin halutessaan saattoväki voi sen itsekin tehdä.

Kirkossa ilmoittamisen ("kiitoksen") yhteydessä on Rautalammin seurakunnassa tapana sytyttää kynttilä vainajan muistoksi, jolloin kuullaan myös hetki musiikkia sekä pidetään rukous. Tämän lyhyen muistohetken aikana voivat omaiset niin halutessaan seisoa.

Seurakunnalla on tarjottavanaan hautojenhoitopalvelua. Lisätietoja saa kirkkoherranvirastosta.

Hautaan siunaamisen merkityksestä, edellytyksistä, järjestelyistä, siunaustilaisuudesta ja tapatietoa löytyy klikkaamalla tästä.