Kirkkoherran palsta

LÄÄKETTÄ SODAN HAAVOITTAMILLE KOTIJOUKOILLE

Puhe sankarihaudoilla 21.5.2017 (kaatuneiden muistopäivä)

Rakkaat isänmaan isänmaan palvelijat, Jumalan palvelijat, rakkaat ystävät! Sankarihaudoilla saamme jälleen uuden muistutuksen siitä, miten kalliin hinnan Suomi joutui maksamaan itsenäisyyden säilyttämisestä. Mutta uhreja eivät ole vain kaatuneet, joiden hautojen äärellä nyt seisomme. Osansa saivat myös ne, jotka eivät saaneet surmansa tai haavoittuneet sotatoimissa. Näitä haavoja, jotka useinkin ovat henkistä laatua, saivat monet vielä kauan sodan päättymisen jälkeen.

Tänä kaatuneiden muistopäivänä halutaan muistaa erityisesti sotaorpoja ja –leskiä. Kuinka pitkälle heitä lohduttaa tietoisuus siitä, että heidän rakkaansa kuolivat taisteluissa isänmaan puolesta? Lopultakin vain kaiken lohdutuksen Jumala voi tuoda turvan, jota he tarvitsevat. Syvintä yksinäisyyttä on elää erossa Jumalasta. Mutta Jeesus on tullut maailmaan palauttamaan särkyneen yhteyden ennalleen. ”Hän on orpojen isä ja leskien puoltaja, Jumala pyhässä asunnossaan. Hän antaa yksinäiselle kodin, …” [Ps. 68:6-7].

Mutta ”isän ikävää” saattoi herätä silloinkin, kun tämä palasi rintamalta ”ehjänä” tai ”elävien kirjoissa”. Ankarat pommitukset, luotisateet sekä haavoittuneiden ja kuolleiden aseveljien näkeminen ja heidän tuskanhuutonsa jättivät omat jälkensä taistelijoiden mieliin. Pelko ja ahdistus saattoi purkautua vaikkapa öisinä painajaisina. Jotkut tarttuivat epätoivoissaan pulloon. Äänetön ja äänekäs väkivalta eivät rajoittuneet vain sotarintamalle. Myös jälkipolvi sai osansa sodan kauhuista. Tuon tämän julki antaen edelleenkin yhtäläisen ja täyden kunnian kaikille sodissamme palvelleille. Mutta kaikki me olemme ihmisiä, syvästi vajavaisia, Jumalan edessä syntisiä, jokainen meistä.

Lapsena koettu vaikuttaa perusturvallisuuteen aikuisikään, jopa vanhuuteen saakka. Varhaisiässä koettu nurja kohtelu herättää vihaa ja katkeruutta, joka voi heittää varjonsa koko myöhempään elämään. Tehtyä ei saa tekemättömäksi, mutta yksipuolinen syyttely ei tuo rauhaa. Ihmissuhteissa on aina vähintään kaksi osapuolta. Jos toinen, tässä tapauksessa se vahvempi, on syypää, myös toisella on vastuunsa: antaa anteeksi..

Isä meidän –rukouksessa pyydetään: ”anna meille velkamme anteeksi, niin kuin mekin annamme anteeksi niille, jotka ovat meille velassa” [Matt. 6:12]. Jumala tahtoo, että antaisimme koko sydämestämme toisillemme anteeksi. Mistä saisimme voiman antaa anteeksi – se kun on niin vaikeaa, jopa mahdotonta.

Kun Jumala antaa meille anteeksi, Jeesuksen tähden, saamme uuden voiman antaa anteeksi toiselle ihmiselle, olipa tämä kuka tahansa. Anteeksiantamuksen virta käy Jumalasta ihmiseen, uskon kautta Kristukseen, ja sitten ihmisestä toiseen ihmiseen. Tässä onkin avain vihan ja katkeruuden kahleista rauhaan ja vapauteen - silloinkin kun ei enää voi kohdata toista. Näin käyvät toteen päivän evankeliumin sanat: ”niin kuin mekin annamme anteeksi niille, jotka ovat meille velassa”. Tässä on eväät monen ristiriita- ja väkivaltatilanteen selvittämiseen myös sodan tai sen seurauksien ulkopuolella. Seurakunnilla on tässä selkeä tehtävä, yhdessä muiden isänmaan hyväksi toimijoiden kanssa. Rauhaisaa kaatuneiden muistopäivää kaikille!

Rautalammilla kaatuneiden muistopäivänä 21.5.2017

Pekka Tuovinen

kirkkoherra

Mikäli esim. yllä oleva herättää ajatuksia, voit lähettää ne (halutessasi nimettömänä) palautteena palautelomakkeella, puhelimella 0400 856 263 tai sähköpostilla **@**