Neuvoja, apua ja virkistystä

Perhe- ja avioliittoleirit

Seurakuntamme järjestää syksyisin jo perinteeksi muodostuneita, viikonlopun kestäviä perheleirejä. Tarkempia tietoja saa Jaana Lehtolahdelta p. 040-4848864.

Myös kirkkomme eri järjestöt järjestävät erilaisia avioliittoa ja perheitä tukevia leirejä ja kursseja. Rautalammin seurakunta myöntää avustuksia niille jäsenilleen, jotka haluavat osallistua tällaisiin.

Perheneuvonta

Elämä satuttaa, toisinaan. Joskus kaikkein lähimmissäkin ihmissuhteissa, niissä, joiden piti antaa voimia eikä viedä niitä. Rakkaus rakoilee arkipäivän paineiden keskellä, riidat uuvuttavat ja kovat sanat uppoavat kipeää tehden syvälle. Kylmyys hiipii puolisoiden välille ja mieleen nousee pelottava ajatus siitä, teinkö sittenkin väärän valinnan elämäni keskeisen ihmissuhteen kohdalla. Mihin katosikaan se rakkaus, joka tuntui olevan kyllin vahva kaikkien vastusten voittamiseksi?

Rakastuminen haihtuu ja arkirakkaus etsii tilaansa elämän lukemattomien asioiden keskellä, hakee hellyyttä ja hyväksyviä voimavaroja kiireen, vaatimusten ja väsymyksen uhkia vastaan. Elämä on enimmäkseen arkea, niin myös perheessä eläminen. Kirkon vihkikaava muistuttaa tärkeästä avioliiton ulottuvuudesta: liittoa solmivilta puolisoilta ei kysytäkään tunteita, vaan tahtoa. “Tahdotko rakastaa...?” Tunteet tulevat ja menevät, tahto ja sitoutuminen kantavat arkisenakin aikana. Jumala on luvannut siunauksellaan olla läsnä siellä, missä hänen tahtoaan kysellen rakkautta etsitään.

Erilaisuuden hyväksyminen ja anteeksiantava mieli kantavat eteenpäin perheen vaikeiden tilanteiden keskellä. Niiden rinnalla puolisoiden on tarpeen kasvaa tasavertaista ja molempien tarpeita kunnioittavaa aikuisten välistä suhdetta kohti. Vain toinen ei jatkuvasti voi joustaa. Parisuhde ja avioliitto on kahden kauppa, jossa kummallakin on oma vastuunsa kannettavana ja omat toiveet, jotka ovat oikeutettuja tulemaan kuulluiksi.

Vastoin vanhaa uskomusta kaikkea likapyykkiä ei aina kannata pestä kotona. Perheasiain neuvottelukeskus on hiukan kuin pesula, jossa voidaan reissussa rähjääntyneet yhteiset asiat ottaa ulkopuolisessa ja asiantuntevassa ympäristössä selviteltäväksi, pestäväksi ja parsittavaksi. Neutraali maaperä voi tehdä vaikeatkin kysymykset helpommin ratkottaviksi.

Kuopion perheasiain neuvottelukeskus on Kuopion ev.lut. seurakuntien työmuoto. Se tarjoaa keskusteluapua ja koulutusta parisuhteen ja perheen kysymyksissä. Palvelut ovat maksuttomia Rautalammin seurakunnan jäsenille.

Ajanvaraus puh. 040-484 8480, ma-pe 9-11

Kuopion perheasiain neuvottelukeskus (klikkaa tästä!)