Rautalammin seurakunnan perustaminen

Mikael Agricola (1510-1557) vauhditti myös Savon seurakuntien perustamista suorittamillaan tarkastusmatkoilla

Piirros kirkkoherra Laurentius Laurentiin  hopeaveroluettelossa 1571 olleesta sinetistä

Rautalammin seurakunnan perustaminen liittyi kirkollisten olojen järjestelyyn Savossa 1500-luvulla. Suorittamansa tarkastusmatkan perusteella Mikael Agricola ehdotti uusien seurakuntien perustamista Savoon. Tavinsalmen seurakunta, nykyinen Kuopio, perustettiin ehdotuksen mukaisesti vuonna 1549. Keski-Suomen erämaiden asuttaminen ja saattaminen verotuksen piiriin alkoi samaan aikaan. Rautalammin seurakunta perustettiin näille pääosin hämäläisten pitäjien erämaa-alueille ja liitettiin vuonna 1554 perustettuun Viipurin hiippakuntaan.

Seurakunnan ensimmäinen kirkkoherra, Laurentius Jentze, sai virkamääräyksensä 17.5.1561. Jo sitä ennen hän oli ilmeisesti toiminut tällä alueella Sysmän seurakunnan kappalaisena. Laurentius Jentzen isä toimi Kangasalan kirkkoherrana ja isoisänsä Pirkkalan kirkkoherrana.

Matias Akianderin 1800-luvulla kirjoittaman paimenmuiston (Herdaminne) mukaan Laurentius Jentze toimi kirkkoherrana vuodet 1561-1570 ja hänen jälkeensä Laurentius Laurentii 1570-1600 (kuvassa hänen sinettinsä), Matthias Matthiae 1601-03, Laurentius Johannis Jentha 1604-20 ja Johannes Laurentii (1620-25).

Myös valtiollisella puolella tapahtui samanaikaisesti merkittäviä järjestelyjä. Kustaa Fincken tultua Savonlinnan linnanisännäksi Kustaa Vaasan ajama verouudistus lähti liikkeelle. Kun seurakunta perustettiin vuonna 1561, pitäjän veroluetteloon saatiin merkityksi vasta 95 verotalonpoikaa.  Hallinnon kehittyessä ja väestön lisääntyessä alkoivat seurakuntajaot.